Laden...

Blog

Wat moet ik weten over een 360 graden video? Datum toevoeging: 17/03/2017

Alle termen die je moet weten rond 360 graden video

 

360 graden video’s zijn tegenwoordig enorm in opkomst. Hierover hebben wij al een keer een blog geschreven “Wat is het verschil tussen een 360 graden video en een 3D virtuele tour?”. Hierin hebben we uitgelegd wat de voordelen zijn van een 360 graden video.  Echter krijgen we ook vaak vragen of we de terminologie wat meer kunnen uitleggen. Vandaar dat we hebben besloten om hier een blog over te schrijven.  Hiermee proberen we wat meer duidelijkheid te creëren rondom 360 graden video’s en wat er eigenlijk allemaal mogelijk is. Zijn er termen die nog steeds wat onduidelijkheid met zich meebrengen? Laat dit ons dan weten via dit contactformulier of stel de vraag via onze Facebook pagina. 

 

 

360 graden video

Natuurlijk de belangrijkste term en dat is 360 graden video. 360 graden video is een video die is opgenomen vanuit alle hoeken met behulp van een speciale camera met meerdere lenzen. De kijker van de video kan zelf rondkijken vanaf een centraal punt in de ruimte / video middels de muis of een zogenaamde Virtual Reality bril

 

Virtual Reality

Dit brengt ons meteen op de volgende term en dat is Virtual Reality. Virtual Reality verwijst naar een gesimuleerde digitale omgeving waarin de kijker zelf vrij kan bewegen. Hiervoor heeft de kijker wel een speciale bril nodig.  Vaak wordt Virtual Reality gebruikt voor gaming of trainingsdoeleinden, dit wordt dan ook wel simulatie genoemd. De kijker kan vrij in alle richtingen bewegen (anders dan een 360 graden video), objecten oppakken en zelf invloed uitoefenen op de verhaallijn.  

 

Augmented Reality

Augmented Reality kan het beste worden omschreven als het creëren van een digitale wereld in een bestaande omgeving. Pokemon Go is hier een mooi voorbeeld van. De Pokemons die je moest vangen, “verschenen” in de werkelijke omgeving. Het idee met Augmented Reality is om de bestaande werkelijkheid te verbeteren in tegenstelling tot een beleving in Virtual Reality waarin alles is gedigitaliseerd. Wil je een demo neem contact met ons.

 

Equirectangular

Er kan gekozen worden voor een platte weergave of een weergave in de vorm van een wereldbol. Het is nogal een lastige term en ook lastig uitleggen, maar de volgende afbeelding laat zien wat er mee bedoeld wordt. 

360 graden video wereldbol weergave

 

Monoscopische 360 ​​video

Dit is de meest voorkomende vorm van 360 graden video. Deze video's zijn opgenomen met een camera vanuit één gezichtspunt, waardoor ze gemakkelijker (en meestal meer kosteneffectief) opnemen en te bewerken zijn. Al het opgenomen materiaal wordt vervolgens aan elkaar gestiched in 360 graden video.

 

Stereoscopische 360 ​​video

Dit wordt ook wel de "3D" type van de 360 ​​video genoemd. Twee video’s worden tegelijkertijd opgenomen naast elkaar. Door de verdeling van de beelden, kan de kijker een gevoel van 3D ervaren, die ook wordt gebruikt om 3D films op te nemen voor in de bioscoop. Wanneer de video bekeken wordt met een headset en bril, ervaar je als kijker diepte en ruimtelijk bewustzijn van een 360-omgeving.

Het verschil tussen deze twee soorten video kun je ook wel vergelijken met momo en stereo audio geluid van vroeger. Mono maakt gebruik van 1 kanaal, terwijl bij stereo gebruikt wordt gemaakt van 2 kanalen die ook nog eens perfect op elkaar afgestemd zijn.

 

Stereoscopische Layout

De stereoscopische layout refereert naar de lay out van de 360 graden video. Zoals eerder uitgelegd worden verschillende beelden gecombineerd tot 1 beeld. Dit kan boven elkaar, maar dit kan ook naast elkaar. De volgende afbeelding geeft het verschil goed weer. 

 

Boven / onder weergave 

360 graden video top / bottom weergave

 

Links / rechts weergave 

 360 graden video left / right weergave


VR Bril 

Een Virtual Reality bril heb je nodig om daadwerkelijk een ervaring te hebben in Virtual Reality of 360 graden video. Er zijn veel onderscheid in de kwaliteit van de VR brillen. Je hebt VR brillen waarbij een mobiele telefoon nodig is.  Deze brillen hebben 2 lenzen, voor ieder oog een. Je plaatst de telefoon op een optimale afstand waardoor een 3D-achtige kijkervaring wordt gecreëerd.  Denk bij dit soort brillen aan een Google Karton, Google Daydream en Samsung Gear VR.

Er zijn ook VR brillen waarbij je geen mobiele telefoon nodig hebt.  Deze VR Brillen hebben een eigen processor en zijn in de meeste gevallen verbonden met een computer of gaming console. Denk hierbij aan de Oculus Rift (hierbij wordt wel een telefoon gebruikt overigens), Playstation VR en HTC Vive.

 

Stitchen

Stitchen is het combineren van alle beelden die gemaakt zijn door de 360 graden camera. Deze worden gecombineerd tot 1 volledig beeld. De bedoeling is dat alle bestanden perfect worden gecombineerd tot 1 naadloze weergave vanuit alle kanten.

 

Ruimtelijke audio

Ruimtelijke audio wordt als term gebruikt om de manier waarop geluid wordt ervaren in een real-life omgeving weer te geven. Als je namelijk in een ruimte rond beweegt, dan wil je ook dat het geluid van verschillende kanten komt. Dit om voor de kijker een nog mooiere ervaring te creëren.

 

Roll, Pitch, Yaw

Dit zijn termen die niet vaak voorbij zullen komen, maar het is handig om ze even te benoemen. De termen komen oorspronkelijk uit de vliegtuigsector en beschrijven de rotatie van de graden video. Roll beschrijft de rotatie om de verticale as. Pitch is het kantelen omhoog of omlaag en de Yaw beweegt van links van rechts.

 

Gezichtspunt (FOV)

Het gezichtspunt of wel de FOV genoemd kunt je vergelijken met de mate van zoom in de video. Het is het zoom effect zonder daadwerkelijk een vergrootglas te gebruiken. De onderstaande foto geeft dit goed weer 

 360 graden video POV


360 graden camera

Deze term is al een paar keer voorbij gekomen in dit blog. Dit is de camera die de video opneemt. De 360 graden camera’s variëren tegenwoordig enorm in prijs en kwaliteit, maar ze zijn allemaal gemaakt om in multi directionele (meerdere kanten tegelijk) op te filmen. Hierbij maken ze gebruik van een set van lenzen ingebouwd in de camera. Een aantal bekende voorbeelden zijn de Nokia Ozo, Ricoh Theta, en Kodak PixPro.


 
360 graden video

 

Wij hopen dat de terminologie omtrent 360 graden video en Virtual Reality wat duidelijker is geworden.  Zijn er nog wat onduidelijkheden of zijn er termen die je ’s nachts wakker houden, dan horen wij deze natuurlijk graag. Wil je een 360 graden video laten maken + Virtual Reality? Ga dan naar onze productpagina en vraag een vrijblijvende offerte aan ! Je kan ook een kijkje nemen bij onze klantcases en bekijk welke leuke projecten wij allemaal al hebben gedaan!