Laden...

Blog

Architectuur beleefbaar dankzij virtual reality en overtuigende inzet 3D Virtueletour Datum toevoeging: 17/08/2017

Bij de eerste twee van vier tentoonstellingen over architectuur in het noorden van Nederland is succesvol gebruik gemaakt van de mogelijkheden van virtual reality, opnamen gemaakt door 3D Virtueletour.

Vaak zijn tentoonstellingen over architectuur alleen maar leuk voor insiders, mensen die weten hoe je kaarten, maquettes, plattegronden ed. moet 'lezen'. Voor veel andere  bezoekers is het een raadsel hoe je daar gebouwen in kunt zien, laat staan je voorstellen hoe je die gebouwen ruimtelijk zou kunnen beleven, er door zou kunnen lopen. De tentoonstellingsmakers zeiden tegen elkaar: eigenlijk zouden we zoiets als google streetview moeten hebben, maar dan voor binnen!

En dat bleek te bestaan. 3DVirtueletour maakt interieuropnamen van gebouwen die vervolgens met een 3D-bril te bekijken zijn, en dankzij welke techniek een gebouw virtueel betreden en bekeken kan worden.

Op de eerste tentoonstelling, over architect Gerrit Nijhuis (1860-1940), waren vooral chique herenhuizen en prachtige villa's te bezoeken. Omdat deze panden, bijna allemaal monumenten, nog steeds in gebruik en bewoond zijn, was 3DVirtueletour de ideale oplossing: éénmaal opnemen, iets wat gemiddeld slechts een paar uur kostte dankzij de grote ervarenheid van Ferry Ikink, en vervolgens de hele tentoonstelling lang te zien.


Hoewel veel bezoekers wat ouder waren, bleek men het er makkelijk voor over te hebben om zich het instellen van de VR-brillen te laten uitleggen en ze vervolgens uit te proberen. Verbazingwekkend hoe mensen dat snel in de vingers bleken te krijgen!

                                                                                                   
 

De tweede tentoonstelling, over architect Egbert Reitsma (1892-1976), ging vooral over de door hem gebouwde kerken. Virtual reality bleek bij zulke grote, overweldigende gebouwen bijna nog beter te werken dan bij de villa's en herenhuizen van Nijhuis. Want hoe groter de ruimte, hoe mooier het resultaat van de opnamen en hoe indrukwekkender de belevenis van het je echt in zo'n ruimte bevinden.


 


 

 

 

Voor de twee nog te realiseren architectuurtentoonstellingen, over boerderijenbouwer Oeds de Leeuw Wieland en stedebouwkundige en rijtjeshuizenbouwer Jan Sterenberg, hopen we weer gebruik te maken van de mogelijkheden van 3D Virtueletour.

Heleen de Wit